Hi, How Can We Help You?

Blog

Изменения в Кодекса на труда, свързани с утвърждаването на сигурността на трудовите правоотношения

В брой №62 от 5.08.2022г. на Държавен вестник беше обнародван Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда (КТ), който влиза в сила от 1.08.2022г. Чрез него се транспонират две директиви на ЕС, които засягат трудовите права на работниците и служителите. По този начин в българското законодателство се въвеждат изискванията на Директива (ЕС) 2019/1152 за прозрачни и предвидими условия на труд в Европейския съюз и на Директива (ЕС) 2019/1158 относно равновесието между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи.

Част от промените са свързани с/със:

  • преодоляването на абсолютна забрана за сключване на трудов договор с друг работодател;
  • възможността на служителя едностранно да предлага изменения в трудовия договор;
  • изискване за гъвкавост от страна на служителите при съвместяване на трудовите и семейните задължения;
  • индивидуално право на отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя);
  • въвеждане на максимален срок за изпитване при срочни трудови договори;
  • задължението на работодателя да съобрази новите правила за осигуряване на прозрачни условия на труд и др.

Преди приетото изменение съществуваше пълна забрана за полагане на допълнителен труд при друг работодател. Вече се въвежда изключение от правилото, благодарение на което работникът или служителят има право да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа, която е извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение, освен ако не е уговорена забрана в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение, свързана със защита на търговска тайна и/или предотвратяване на конфликт на интереси (Чл.111 КТ).

Следващата промяна касае правото на служителя писмено да предлага изменение в трудовото правоотношение- например за преминаване от срочен към безсрочен трудов договор и от непълно към пълно работно време (Чл. 119 КТ). При положение, че работодателят откаже, той е длъжен да предостави мотивиран писмен отговор.

Регламентират се и нови права, предоставени на служителите за съвместяване на трудовите и семейните задължения (Чл. 167б). В този случай, служителите, които например имат дете до 8-годишна възраст или се грижат за близки роднини по медицински причини, могат да предложат на работодателя временно изменение на продължителността и разпределението на работното време, преминаване на работа от разстояние и други изменения на трудовото правоотношение, които балансират трудовите и семейните задължения. Ако работодателят не е съгласен, отказът му отново следва да бъде писмен и мотивиран.

Факт са и нови правила, които уреждат индивидуално право на отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) с право на парично обезщетение от държавното обществено осигуряване в размер на 710 лева на месец. Въпросният отпуск е в размер до 2 месеца, като е възможно да се ползва от бащата (осиновителя) наведнъж или на части до навършване на 8-годишна възраст на детето. Предпоставка за реализирането му е неизползван прехвърлен отпуск от майката за бременност и раждане, отглеждане на дете до 2-годишна възраст или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст.

До този момент, срокът за изпитване в трудовия договор можеше да бъде до шест месеца. Сега, когато трудовият договор за възложената на служителя работа е за определен срок, по-кратък от една година, срокът за изпитване не може да надвишава един месец (Чл. 70 КТ).

Преди промените, при всяко изменение на трудовото правоотношение, работодателят трябваше да предостави информацията при първа възможност или най-късно до един месец след извършване на промяната. В момента работодателят е задължен да предостави на служителя писмена информация, съдържаща данни за извършените промени, най-късно до влизането в сила на изменението.

Установяват се и нови задължения на работодателя за информиране на служителите: запознаване с вътрешните правила за работната заплата; предоставяне на информация за условията и реда за прекратяване на трудовия договор съгласно Кодекса на труда (КТ), също и информация за осигурявани от работодателя обучения, свързани с поддържане и повишаване на професионалната квалификация и подобряване на професионалните умения.

При възникнали въпроси, не се колебайте да се свържете с нашия екип, който ще Ви осигури законосъобразен начин за решаване на Вашия трудовоправен спор.