Развод по взаимно съгласие без лично явяване на съпрузите

С Определение №480 от 11.12.2020 г. III-то гражданско отделение на ВКС е приел, че е законосъобразно да се постанови развод по взаимно съгласие без да е необходимо
личното присъствие на страните.

ВКС посочва, че „Съгласно чл. 330, ал. 1 ГПК, при искане за развод по взаимно съгласие съпрузите се явяват лично в съдебно заседание. Съгласно чл. 330, ал. 2 ГПК, когато някой от съпрузите не се яви без уважителна причина, делото се прекратява. Личното явяване на молителите е предвидено с оглед задължението на съда да се убеди, че съгласието за развод е сериозно и непоколебимо. Текстът обаче не изключва възможността, при наличие на уважителни причини, молителите да бъдат представлявани
по силата на изрично пълномощно.“

За да допусне съдът прекратяване на брака по взаимно съгласие без личното присъствие на страните е необходимо да са налице две предпоставки:

Първата е, страната, която не може да присъства да има „уважителна причина“, поради която не може да се яви лично. Уважителната причина се доказва с представянето на релевантни доказателства, като това дали причината е „уважителна“ ще бъде по преценка на конкретният съдебен състав, който разглежда делото.

Втората предпоставка е, страната, която не може да присъства лично изрично да е упълномощила процесуален представител, който да се яви в открито съдебно заседание и да заяви ясно волята на страната. Достатъчно е от текстът на пълномощното „да може да се изведе действителната воля по споразумението“, като „не е задължително текстът на споразумението да бъде възпроизведен в пълномощното“.

В случай, че Ви предстои прекратяване на брака и търсите най – правилния правен подход, може да се свържете с нашия екип за съдействие.