Дистанционен достъп до бързо правосъдие

Законопроектът за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс (ГПК) предвижда редица промени, акцентирайки главно върху въвеждането на електронната форма при воденето на заповедното производство. Разликата с процедурата до момента се състои в това, че кредиторът би могъл да реализира своите права изцяло по електронен път, чрез електронен формуляр, който ще бъде достъпен в Единния портал за електронно правосъдие. Освен гореспоменатото заявление, онлайн ще се издават както заповед за изпълнение, така и изпълнителен лист.

 

Налице е и изключение, което обхваща кръга от  заявители, които не са търговци или не са представлявани от адвокат, а именно- подаването на заявление в писмена форма до съда. В полза на длъжника, когато той упражнява правата си, възражение срещу издадена заповед за изпълнение може да се подава отново в писмена форма във всеки районен съд.

 

Друго предимство е, че всеки един районен съд в страната ще разглежда заявленията за издаване на заповед за изпълнение, което само по себе си гарантира ефективност и бързина на заповедното производство.

 

Предстоящите промени в ГПК предвиждат сравнително облекчен режим на доказване на вземанията и по-кратки срокове за разглеждане на исканията. Това изменение при всички положения би намалило натовареността на отделните съдилища, особено на Софийски районен съд (СРС), където едно гражданско дело се разглежда два пъти по-дълго от районните съдилища в други по-големи градове.

 

Основните цели на законопроекта са да се улесни драстично достъпа до правосъдие на гражданите чрез създаване на ефективни правила за дистанционен достъп до съда, също така да се облекчи неравномерното натоварване на съдилищата и в действителност да се очакват по-ниски такси, които да направят съдебните заповедни производства още по-ефективни и достъпни.

 

Към момента, разпоредбата на чл. 417 от ГПК предвижда кредитор, който разполага с годен документ въз основа, на който да може да се снабди със заповед за незабавно изпълнение да подаде писмено заявление до съответния районен съд по постоянния адрес на длъжника. Разпоредбата изрично посочва документи, въз основа, на които съдът издава заповед за незабавно изпълнение като например – договор с нотариална заверка на подписите, запис на заповед, извлечение от счетоводни книги.

 

В случай, че имате вземане и не знаете кой е най – подходящия начин да реализирате правата си като кредитор може да се свържете с нашия екип, който ще обърне индивидуално внимание на Вашия казус.